Autogeni trening

Zamisli da mišlju na određene riječi možeš izazvati opuštanje na tjelesnoj i psihičkoj razini.

Autogeni trening (AT) po J.H. Schultzu je upravo to – tehnika dubokog opuštanja kojom postižemo veću otpornost na stres i općenito poboljšavamo kvalitetu života i to redovitim vježbanjem.

Više o AT

U početku bijaše riječ…

Svaka misao koju pomislimo i svaka riječ koju izgovorimo je autosugestija. Autosugestija je svojevrsna afirmacija i predstavlja sugestiju upućenu samom sebi radi svjesnog ili nesvjesnog utjecaja na ponašanje, stanje duha i tijela.

Tako one mogu biti izjave poput: Opet kasnim, baš sam nesposoban/nesposobna, moj život nema smisla, ja sam uspješan/na, s lakoćom se nosim s izazovima, osjećam se odlično… Kao što vidite, mogu biti pozitivne i negativne i njihovo ponavljanje ima dugotrajne učinke na stanje duha i tijela, bilo željene ili neželjene.

Cilj uspješno primijenjene sugestije je usmjeriti se na one pozitivne.

Autogeni trening jedna je od takvih, ujedno jedna od najraširenijih, znanstveno dokazanih metoda opuštanja današnjice, a sadrži autosugestije kojima izazivamo opuštanje na tjelesnoj i psihičkoj razini.

Autogeni trening razvio je berlinski psihijatar i prof. dr. Johannes Heinrich Schultz (1884 – 1970). Utvrdio je da je osjećaj opuštanja moguće postići i na autogeni način, tj. uz pomoć uputa koje si sami zadajemo. Riječ autogeni dolazi iz grčkog jezika, pri čemu autos znači sam, a genos nastajanje/stvaranje. Navedeno podrazumijeva da nešto nastaje iz sebe, vježbanjem.

Čovjekom upravlja njegova psiha, a autogeni trening je utjecanje na tijelo pomoću snage predočavanja.

Za koga je AT

Autogeni trening nije namijenjen isključivo ljudima koji imaju određenih problema sa stresnim situacijama.

S obzirom na to da ne postoji osoba koja se ne susreće sa stresom, autogeni trening može biti koristan gotovo svima. Posebno se preporučuje kao priprema za određene važne i stresne situacije

Blagotvorni učinci AT

Osobe koje znaju autogeni trening:


bolje se nose sa životnim situacijama,

opuštenije se osjećaju u zahtjevnijim situacijama,

aktiviraju samoiscjeljujuće procese u tijelu i općenito se osjećaju bolje.

Pomaže nam da se bolje nosimo sa stresom, ublažava njegove posljedice te povoljno utječe na čitav niz psihosomatskih oboljenja poput glavobolje, bolova u leđima, poteškoća sa spavanjem i sl.

Znanstveno je dokazan učinak ove tehnike kod problema sa spavanjem, alergija, oboljenja srca i krvnih žila i psihosomatskih bolesti.

Kako, kada, vrijeme, mjesto i cijena

Prakticiranje autogenog trening traje osam tjedana, jedanput tjedno, za sada u obliku individualnog coachinga ONLINE. Cijena na upit.

Učeći AT doma trebate redovito triput dnevno vježbati, a najmanje 1x dnevno kako biste iskusili navedene benefite. Samo prakticiranje AT traje do cca 10-ak min.

Prijavite/Javite se

Također su dostupni IN HOUSE treninzi za vaše zaposlenike/članove.

error: Content is protected !!