Zašto je važno biti mindful i kada smo bolesni

Ušli smo u zimu i pored nadolazećih blagdana i veselja, vrijeme je kada se zbog niskih temperatura i ostalih čimbenika zaista lako prehladiti. Tome ne pomaže ni još aktualna korona.

Osim što je važno držati se liječničkih preporuka i liječenja u tom slučaju, vrlo je važno vlastitim mislima ne produbljivati tu patnju, projicirajući razne neželjene ishode zbog kojih se osjećamo još gore.

Kao npr. Možete pomisliti – Ne mogu si dopustiti biti bolestan, tko će napraviti posao? Svi ovise o meni, to neće funkcionirati.. Ovaj projekt mi je važan, tim novcem sam trebao/la… Poznato?

Lako se može pojaviti i zamjeranje jer smo bolesni jer toliko toga treba obaviti i nemamo još dodatnog vremena biti i bolesni.

Zato se može činiti suludim biti svjesnim svih tih misli, bolesti i neugode.

Pored toga što osjećamo kao da nas je nešto pregazilo i stresa oko uobičajenih aktivnosti dok se borimo s bolešću, često nesvjesno svoje fizičke tegobe produbljujemo negativnim reakcijama i razmišljanjima, što nas čini još bolesnijim i anksioznijim.

Upravo mindfulness – neprosuđivanje o onome što se sada i ovdje događa – može biti ono što vašem tijelu treba kada se osjećate loše i iscrpljeno.

Budući da stres narušava naš imunološki sustav, ulazak u ovaj vrtlog negativnih misli može usporiti naš oporavak. Umjesto toga, pokušajte pristupiti svojoj bolesti nježno, gledajući stvari onakvima kakve jesu, uz prihvaćanje i suosjećanje. Mark Bertin, pedijatar

Kako si mindfulnessom, odnosno usmjerenom svjesnošću i prihvaćanjem pomoći kada ste bolesni?

1. Počnite s nekoliko dubokih udisaja i izdisaja. Nježno se fokusirajte na fizičke pokrete koji prate disanje. Ako je zbog vaše bolesti samo disanje problem, pokušajte se fokusirati na to kako vam stopala dodiruju pod ili kako vam noge dodiruju madrac. Nekoliko minuta nastavite prirodno disati ili se fokusirajte na senzacije u tijelu vraćajući pažnju na disanje kada vam misli odlutaju

2. Primijetite sve nelagodne misli i osjećaje. Dok to radite, može se činiti da su još intenzivniji upravo iz razloga jer ste usmjerili pažnju na njih. Neka vas to ne zabrinjava. Zatim pokušajte obratiti pažnju na to iskustvo s manje otpora, ljutnje i osuđivanja, nastojte opažati ih otvoreno sa znatiželjom i suosjećanjem, Možete razmisliti kako biste utješili voljenu osobu u istoj situaciji i onda te iste riječi i namjeru ponuditi sebi.

3. Bez forsiranja kako trebate misliti pozitivno, jednostavno primijetite da se upravo sada osjećate kako se osjećate. Primijetit ćete da trudom za pozitivnim razmišljanjem se samo još više trošite i osjećate još gore. Ako postoji osjećaj napetosti oko neugode, pokušajte otpustiti nakupljenu napetost malo po malo sa svakim izdahom.

4. Nemojte se pretvarati da ste sretni što ste bolesni ili da vam to ne smeta. Samo prihvatite da se, u ovom trenutku, jednostavno tako osjećate.

Podsjetite se da će se ovo promijeniti. Ako je potrebno, prisjetite se uspješno preboljenih sličnih situacija. Osvijestite sebi da ovo trenutno stanje, bez da upadate u samosažaljenje ili očaj, vratite se što je više moguće u osjećaj strpljenja i ljubaznosti prema samome sebi.

5. Fraze kojima si možete pomoći – „„Želim biti sretan“, „Želim biti zdrav“, „Želim biti siguran“, „Želim živjeti s lakoćom“. Izgovarajte ih sa suosjećanjem i željom za oporavkom bez da pokušavate silom promijeniti to kako se sad osjećate.

Obratite pažnju na te želje sa svakim dahom koji udahnete, usmjerite ih prema sebi.

Moguće da se tijekom ove vježbe pojavi osjećaja težnje za zdravljem, samo primijetite taj osjećaj sa strpljenjem i nastavite činiti to što činite.

Kad god vam pažnja odluta, vratite se na fraze. Ili, ako vam je to lakše, slijedite svoj dah ili pratite senzacije u svom tijelu.


Prehlada i mindfulness

Vrlo je važno otpustite svaku težnju da nešto popravite. Ostanite svjesni svoje bolesti i svoje želje za olakšanjem. Vraćajte samoga sebe u zdravo stanje uma, iznova i iznova, podržavajući svoje tijelo dok ozdravljuje.

Prakticiranje mindfulnessa unaprjeđuje kvalitetu života u svakom trenutku samo ako to želimo. Želite li naučiti prakticirati mindfulness, možete to naučiti kroz Wellbeing booster coaching individualni program ili se predbilježiti na idući grupni tečaj mindfulnessa-a na osobno.ivanapavlovic@gmail.com.

Ideja za blog dobivena s: How to Be Mindful When You Are Sick – The New York Times