Mindful eating

Čak 67,5% Hrvata ima prekomjernu tjelesnu masu, a više od 20% Hrvata je pretilo.

Obično o prehrambenim navikama razmišljamo tek kada već vidimo posljedice loših prehrambenih navika; višak kilograma, razne zdravstvene tegobe, stres i sl. Tada shvaćamo da bismo se mogli bolje hraniti i odnositi prema svome tijelu. Navikli smo užurbano obavljati obveze, pojesti nešto s nogu, a posvetiti se pripremi obroka i ritualu jedenja tek na večer, vikendom i sl. Kako god, hranjenje je postalo još jedna od obveza koju treba ”odraditi”. Nije ni čudo da su podaci o prekomjernoj težini takvi kakvi jesu.

No pomoći ima, svatko tko želi promjenu naći će odgovarajući način prehrane i stil života. Jedan od njih je i mindful eating ili svjesno jedenje. Ljepota svjesnog jedenja je što nema posebnih jelovnika, brojanja kalorija i izbacivanja obroka. Da, moguće je!

Mogli ste primjetiti da za vrijeme obroka katkad pomislite: ”Kako je ovo odlično” ili ”Mmm, prefino je!” ili pak ”Moglo je biti i bolje no što je tu je, poslužit će i ovo”, a onda se vratite mislima o sljedećem sastanku, kako treba djetetu kupiti nove tenisice, kako vas je partner zamolio da pokupite košulje iz kemijske čistionice i sl. Isto vrijedi i za pripremu hrane. Tih par trenutaka bili ste prisutni dok ste pripremali i/ili jeli svoj obrok te dalje nastavili u mislima raditi planove.

Ili pak kada jedete u društvu, zbog atmosfere ne razmišljate pretjerano o hrani nego ste potpuno utonuli u atmosferu razgovora, glazbe ili bilo čega drugoga i onda jedete sve dok ne osjetite pritisak kako je dosta.

U bilo kojoj od tih situacija, fokus nam je uglavnom na mislima što se dogodilo, što bi se trebalo ili moglo dogoditi, na ljudima i stvarima izvan nas.

Ne možemo rješavati probleme na isti način na koji smo ih stvorili. A. Einstein.

Što bi se dogodilo kada bi nam fokus bio na hrani koju pripremamo, mislima odakle ona potječe, što ona čini našem tijelu, energetskoj hranjivosti, za vrijeme hranjenja na okusu, teksturi, kako se osjećamo dok jedemo, što mislimo, što čujemo, vidimo i svim ostalim degađanjima u nama i oko nas dok jedemo/pripremamo određenu hranu.

Na taj način hranu cijenimo i u njoj uživamo bez osuđujućih misli i krivice, a takvom odnosu s prehrambenim navikama uči nas metoda svjesnog jedenja.

Pa kako svjesno jesti?

Poželjno je planirati obroke

Razmislite što ćete jesti tijekom dana, kako slažete popis obveza koji trebate obaviti u danu, isplanirajte što ćete jesti, hoćete li pojesti nešto ‘’izvana’’ ili kuhati doma, gdje, okvirno u koje doba dana. Osvijestite vrijeme koje namjeravate odvojiti za obrok jer nesvjesno ćete se žuriti ako svjesno ne znate koliko zaista imate vremena. Svaki korak je prilika da budete prisutni.

U početku se može činiti naporno no s vremenom ćete uhvatiti ritam i dobit ćete osjećaj da upravljate svojim prehrambenim navikama, a ne one vama.

Pitati se zašto jedete

Bilo bi dobro prije početka obroka zapitati se zašto jedemo taj obrok, zapitati se da li smo uistinu gladni ili zadovoljavamo neku drugu potrebu. Važno je znati kada jedemo zbog stvarne gladi, a kada zbog osjećaja usamljenosti, ljutnje, tuge, atmosfere i sl. Kada smo svjesni razloga zašto jedemo, u mogućnosti smo tu potrebu zadovoljiti i na neki drugi način osim hranom. Tada već imamo mogućnost izbora dok smo prije impulzivno jeli zbog bilo koje od navedene emocije.

Postaviti namjeru

Prije obroka potrebno je biti svjestan kako je vrijeme i prilika za svjesno jedenje i izraziti tu namjeru u sebi jer to će vam pomoći da budete pažjivi i pisutniji ovdje i sada do kraja obroka.

Jesti sporije, žvakati pažljivije te uživati u procesu

Kada jedemo potrebno je 20 min da od želudca do mozga stigne signal kako dobivamo vrijedne nutrijente i potrebne kalorije. Ako jedemo s nogu ili u prolazu s mislima na svemu osim onome što se stvarno ovdje i sada događa, velika je vjerojatnost da unesemo preveliku količinu hrane i ne baš kvalitetne nutritivne vrijednosti što za posljedicu može imati brzu glad i ponovni unos hrane. Naslućujete već, tako unosimo prazne kalorije i gomilamo kilograme.

Zato zastanite, promotrite kakva je okusa vaša hrana, kakve je teksture. Ima li mirisa? Što čujemo, vidimo i mislimo dok jedemo? Kakvi osjećaji se pri tome javljaju? To je ono što se stvarno događa u tom trenutku, a sve misli o tome što se dogodilo, što bi se trebalo ili moglo dogoditi, o ljudima i stvarima nas samo odvlače od odnosa sa sadašnjim trenutkom.

Stati jesti kada ste puni

Ne budete li svjesno i pažljivo jeli svoj obrok, odnosno pratili što se događa u vama i oko vas dok ga konzumirate, lako će vam promaći trenutak kada ste zaista siti. Kada primjetite da ste se pogubili u unutarnjim dijalozima, vratite se na korak 4.

Svjesnim jedenjem stvaramo odnos sa svojim tijelom, emocijama, predodžbi koju imamo o hrani i hranom koji za posljedicu imaju da zaista uživamo u hrani koju jedemo i pri tome se osjećamo odlično.

Kao i sve druge vještine, i svjesno jedenje je stvar prakse i navike, ukoliko dovoljno dugo budete navedeno prakticirali, izgubiti ćete suvišne kilograme te će vam takav pristup postati navika kojom ćete održavati željenu težinu, cijenit ćete hranu te ćete u njoj bez osjećaja krivice uživati!

Svjesno jedenje kao i svjesno obraćanje pažnje na sve što se događa ovdje i sada je stil života. Možda vam se navedeno čini prejednostavnim da bi funkcioniralo. U svakom slučaju, probajte s raznim dijetama koje daju kratkoročne rezultate, a kada se uvjerite da dugoročno ne funkcioniraju, uvijek stignete iskušati SVJESNO JEDENJE!

Ako vam navedene upute nisu dovoljne, prijavite se na Wellbeing booster program u kojem između ostaloga i svjesno jedemo.